Winter warmte

Het is winter. Voor sommigen een verschikking, maar voor anderen brengen de sneeuw, vrieskou, ijzel en rijp een bepaalde drang naar boven. Schaatsen!
Nu de vorst deze week toch een beetje tegenvalt, en het alweer zoveel jaar geleden is dat de tocht der tochten gereden is, vragen we ons af of het er ooit nog van zal komen.

Ik weet nog goed dat we als kind met mijn vader en mijn zusjes zijn gaan schaatsen op een plas bij Esbeek, waar we een man prachtige vormen op het ijs zagen maken. Ken je nog die oude prenten van vroeger, waarop de mensen ging schoonschaatsen?
Ja, precies zo! In dat winterse landschap, weids uitzicht, met schaatsen met zo’n krul voorop. Een genot om naar te kijken. Daarna heb ik het nooit meer gezien, maar de herinnering maakt me warm en blij.

Voor mijzelf is het al weer een jaar of 8 geleden dat ik de ijzers heb ondergebonden en samen met mijn man en broer het ijs bedwongen heb. Lekker rondjes schaatsen bij het Lido in Waalwijk. En wat zou ik dat toch graag weer eens doen. Zonder vallen, dan wel. Ik weet nog goed dat ik daar plat op mijn buik ging. En ik kan je vertellen, dat is geen pretje..

Ondanks dat de vorst niet helemaal heeft gebracht waar we op hoopten, wordt er toch volop geschaatst op de ondergelopen veldjes en plaatselijke plassen in het buitengebied. En bij schaatsen hoort natuurlijk ook de koek en zopie!

Naast warme chocolademelk is ook Glühwein inherent verbonden aan de koud van de winter. Ooit heb ik zelf eens een pan gemaakt met een recept van een Duitse dame. Met een mooie rijde wijn, zwarte thee, diverse specerijen en citrusvruchten. Helaas kon mijn brouwsel niet tippen aan dat van haar, en hield ik het toch maar bij de Glühwein van de supermarkt.

Juist over die supermarkt Glühwein is laatst een mooi artikel geschreven door de Keuringsdienst van Waarde, met een verrassende uitkomst.
Klik hier om de uitzending van 12-01-2017 van de Keuringsdienst van Waarde te bekijken.
Mocht je zin hebben om zelf een recept uit te proberen, dan staat daar ook een mooi recept bij. Mocht je er toch niet zo veel tijd voor willen vrijmaken, of vind je dit te veel om in één keer te maken, dan hebben wij dé oplossing.

Zelf zijn we niet zo van de Glühwein van de supermarkt, en na onze mislukte eerste poging om het zelf te maken, zijn we uitgekomen bij de geweldige Wintersyrup van pHenomenal. Terug naar de roots, terug naar Duitsland, waar de vrienden Peter en Hendrik deze siroop hebben ontwikkeld. Een siroop waar je zelfs Glühwein voor 1 glas mee kan maken, met de simpele verhouding 1:10. 

Dus geen excuus meer om op deze koude dagen niet van een heerlijk glaasje kwaliteit Glühwein te genieten.

Proost, op de winter!
En laat hem je verwarmen!

Foto: Wintertafereel van Hendrick Avercamp 1585-1634

E van den Bosch